Sunt Andrei, am 35 de ani și lucrez în corporate. Vreau o viață bună pentru seniori.
Ca majoritatea românilor de vârsta mea, am fost crescut de bunici. Mama, văduvă, cu doi băieți, lucra trei joburi ca să ne poată întreține și să ne ofere o viața decentă, nu la limita subzistenței.
Acum sunt părinte la rândul meu, tatăl a doi copii, și ajung mai rar pe la bunici. Dar, de fiecare dată când îi vizitez, realizez că au trecut anii, iar peste ei au trecut cu singurătate si neajutorare. Greu sau deloc se deplasează singuri sau se descurcă cu tehnologia sau relaționează cu serviciile sociale.
Planeta Bucuresti
E rândul nostru să avem grijă de voi
Cred că suntem datori să întoarcem părinților și bunicilor noștri dragostea cu care ne-au crescut. E rândul nostru să avem grijă de ei. Ce soluții propun eu:
- Înființarea unor „comitete de solidaritate” în asociațiile de proprietari, cu rolul de a ține
evidența seniorilor din fiecare bloc și de a-i ajuta. - Auditarea cetățenească a azilelor de bătrâni.
- Transformarea terenurilor din jurul blocurilor în grădini urbane, ca seniorii să se implice în activități productive și să aibă un stil de viață sănătos.
Comunitatea și solidaritatea trebuie recreate
Părinții și bunicii noștri, când ajung la vârste înaintate, ajung să fie excluși din viața socială. Oamenii care ne-au iubit și ne-au crescut de cele mai multe ori trăiesc singuri și izolați.
Mă cutremură acest gând și vreau cu toată tăria să fac ceva. Vârstnicii au nevoie de activități sociale și de a se simți conectați la comunitate.
Chiar dacă viața ne duce departe de ei, orașul trebuie să le ofere o bătrânețe activă, fericită, și sentimentul că fac parte dintr-o comunitate.
Singurătatea este grea la orice vârstă, dar la bătrânețe e de-a dreptul dureroasă.
Planeta Bucuresti
Flori, fete și IT
Soluțiile pe care le propun pentru București ca fetele și femeile să aibă mai multe opțiuni de carieră:
- Cursuri gratuite de IT pentru fete (5-18 ani), în programul școală-după-școală, cel remedial sau extracuricular.
- Actualizarea competențelor, prin cursuri gratuite pentru fete și femei de programare, editare foto-video, excel etc.
- Cursuri gratuite pentru mame, pentru dobândirea de abilități care să le permită accesarea unor joburi la distanță.
Sunt Andreea, am 33 de ani și lucrez politici publice. Îmi doresc mai multe femei care să profeseze în domenii bine plătite, de viitor. Am fost mereu un copil foarte silitor și competitiv. Țin minte că nu plecam acasă de la școală până ce învățătoarea nu-mi punea zece.
Iar joaca mea preferată era să construiesc case. Luam pietre de pe râu și construiam căsuțe cu 2-3-4 camere, ba chiar și cu etaj. Îmi ieșea totul bine, mai puțin acoperișul.
Și, deși eram foarte curioasă și dornică să învăț și să înțeleg cum funcționează lucrurile, nimeni n-a venit vreodată la mine să-mi explice cum aș putea să fac acoperișul.
Adevărul este că, atunci când pui în mâna unei fete doar păpuși, farduri sau rochițe, iar în mâna unui băiat jocuri de construcții, roboți de jucărie sau calculatoare, tocmai i-ai limitat fetei opțiunile în viitor, ca persoană adultă pe piața muncii.
E timpul ca fetele să-șI revendice locul în profesiile „tehnice”
Industria de IT&C are cea mai mare inegalitate de ocupare între femei și bărbați: doar 26% dintre specialiștii IT sunt femei.
Absența femeilor din profesiile așa zis „tehnice” este, în opinia mea (și nu numai), unul dintre motivele pentru care femeile au,
în genere, mai puțini bani.
Fetele și băieții se nasc cu aceeași capacitate de a face task-uri tehnice, dar societatea îi crește și îi educă diferit. De aceea sunt necesare măsuri proactive pentru a deschide fetelor și femeilor calea către aceste opțiuni neexplorate.
Sunt Victor, am 34 de ani si sunt manager de proiect IT. Cred in sanse egale pentru un trai decent.
Am vrut să plec din țară pentru că mă nemulțumeau mai multe aspecte ale vieții din România. M-am răzgândit însă, pentru că mi-am dat seama că putem avea și aici ceea ce căutăm în țările mai civilizate din vest, dacă ne implicăm împreună în a obține schimbările pe care le
dorim.
București poate fi un oraș prosper doar dacă este locuit de oameni fericiți, care se pot dezvolta profesional și au un nivel de trai ridicat.
Planeta Bucuresti
Oraș prosper pentru toți
Eu cred că această schimbare poate fi făcută de către un mediu de afaceri performant, divers și în creștere. Drept urmare, propun următoarele soluții:
- Ușurarea și încurajarea antreprenorilor în a deschide afaceri – de către autoritățile publice;
- Universitățile, liceele și școlile profesionale să aibă o relație mai bună cu mediul de afaceri și să-și adapteze cursurile și calificările la nevoile reale de pe piața muncii din prezent si viitor;
- Programe de reconversie profesională create de statul român împreună cu mediul de afaceri.
Adaptarea sistemului de educație la nevoile mediului de afaceri
Bucureștenii pot avea un nivel de trai ridicat dacă au locuri de muncă bine plătite. Mediul de afaceri poate crește salariile și deschide locuri noi de muncă, dacă angajații produc mai multă valoare pe piața globală.
Nevoile economice internaționale se schimbă rapid, iar companiile ar trebui să fie ajutate de stat să poată fi înființate și dezvoltate ușor.
Scopul educației este atins atunci când elevii și studenții se pot angaja imediat ce termină studiile și se pot întreține singuri. Dacă ei au învățat timp de 12 ani sau mai mult informații și abilități de care piața muncii nu are nevoie astăzi, atunci e greu să își găsească un loc de muncă bine plătit sau să lucreze în domeniul în care s-au specializat.
Mai mult, educația este important să fie permanentă și să fie sprijinită continuu de către mediile de învățământ și de afaceri, pentru a facilita tranzitia oricui își dorește o schimbare de carieră.